piątek, 10 maja 2013

Chili con carne- bez mięsa

Jeśli lubicie wszelkiego rodzaju dania na ostro ten przepis z pewnością Wam się spodoba. Chili con carne to danie jednogarnkowe, nie wymagające żadnych zdolności kulinarnych. W oryginalnej wersji przygotowuje się z mięsem mielonym, ale u mnie takiego mięsa się raczej nie jada, więc przygotowałam jarską wersję zmodyfikowaną po swojemu :)


Potrzebujemy:
- 3-4 cebule
- 1-2 papryki czerwone
- małą puszkę kukurydzy
- puszkę czerwonej fasoli
- puszkę pomidorów w puszce
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (papryka słodka, papryka ostra, oregano, wegeta)
- olej 

Przygotowanie:
Na oleju podsmażamy lekko cebule pokrojone w półtalarki (do zeszklenia). Dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Dorzucamy fasolę oraz kukurydzę i lekko podlewamy wodą, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodajemy pomidory, przez praskę wyciskamy czosnek i przyprawiamy do smaku. Pamiętajmy, że danie ma być ostre, więc nie żałujmy chili :) Jeśli macie świeżą papryczkę chili to nawet lepiej (ja akurat nie miałam). Ot cała filozofia :) Smacznego!!
Chili con carne można podawać z ryżem lub bagietką.





2 komentarze:

  1. O mniam! Jadłam tylko w wersji z mięsem, a lubi dania bezmięsne, więc to też musi być pyszne! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.