piątek, 14 września 2012

szybki obiad = LECZO

Co dziś na obiad? Leczo z cukinią i pieczarkami...czyli idealne wykorzystanie sezonowych specjałów. Prosta do wykonania potrawa, która sprawdzi się doskonale w jesienne dni :)

Co potrzebujemy (porcja dla 2 osób):
- 3 średnie cukinie
- papryka czerwona
- papryka żółta (tym razem obyło się bez)
- 1/2 opakowania pieczarek
- 2 cebule
- mały koncentrat pomidorowy (opcjonalnie 2-3 pomidory)
- przyprawy (sól, pieprz, papryka czerwona-ostra, wegeta itp./ co kto lubi)
- 2 ząbki czosnku
- olej

* kiełbasa (opcjonalnie), ja ze względu na Ema robię bez.

To jedno z najprostszych dań jakie znam. Przygotowanie go zajmie Wam 30-40 minut. Sprawdzi się idealnie w formie lekkiego jesiennego obiadu, bądź kolacji na ciepło :)

Do dzieła!
Cebulę pokroić i zeszklić na oleju. Paprykę i pieczarki  pokroić w paski, kostkę (jak kto woli) i poddusić, tak aby warzywa zmiękły (z dodatkiem soli i pieprzu). Pokrojoną cukinię dodać na samym końcu, gdy papryka i pieczarki uzyskają odpowiednią miękkość- również dusić :). Całość podlać wodą i gotować na małym ogniu. Doprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną papryką, ewentualnie wegetą. Można dodać czosnku, dla uzyskania lepszego aromatu. Na końcu odrobina koncentratu pomidorowego i gotowe ! :) Prawda, że łatwe? A jakie dobre..:)

Przepis można modyfikować na różne sposoby. Ja wybrałam taką formę :) Smacznego :)



A Wy lubicie leczo? Może macie jakieś sprawdzone przepisy?

9 komentarzy:

  1. Ale super pomysł na obiad.dzięki zabieram się do zrobienia obiadku,uwielbiam leczo:)P

    OdpowiedzUsuń
  2. Wegańskie, więc lubięu to ;)i jakie ładne zdjęcia.
    Pozdro
    WiD

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za miły komentarz :)

    Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  4. delicious food>:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja raczej nie należę do osób, które same coś ugotują!:P Potrzebuję bardzo szczegółowych instrukcji.
    Może obserwujemy? :)

    OdpowiedzUsuń
  6. dobrze sie sklada bo corka osttnio meczyla mnie o leczo ale jakos nie wpadl mi w rece zaden przepis...a tu prosze...podany jak na tacy:)napewno skorzystam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy sama nie robiłam leczo, jadłam tylko upichcone przez ciocię, ale nie wygląda to zbyt skomplikowanie, więc na pewni spróbuję.
    Pozdrawiam : )

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja uwielbiam leczo :) niestety nie mogę podać przepisu, bo dokładnie go nie znam, nie znam się za bardzo na gotowaniu :(

    Zapraszam na męski blog www.yowloski.blogspot.com !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.