czwartek, 30 stycznia 2014

Lembas, chleb elfów

Dziś odrobina kulinarnej magii. Lembas to rarytas, którym żywią się elfy. Być może słyszeliście już o nim oglądając "Władcę Pierścieni"

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia filmowa" Pauliny Wnuk, której bloga (From movie to the kitchen) serdecznie polecam. Znajdziecie tam mnóstwo interesujących przepisów, dzięki którym choć na chwilę poczujecie się jak na planie filmowym..

Ja też postanowiłam spróbować jak to naprawdę smakuje i tak powstał Lembas w moim wykonaniu:)


"Składniki:
  • 2-3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • garść jagód goji (rodzynek lub orzechów)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2-3 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
Sposób przyrządzenia:

Mąkę przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj. Zmiksuj mleko, miód i jajko. Dodaj do suchych składników. Wymieszaj dodaj jagody i wyrób. Gdyby było zbyt rzadkie, dodaj mąki. Ciasto ma być takie, by odchodziło od miski i dłoni, i można było je rozwałkować. Zrób to a następnie wytnij kwadraty. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do piecznia. Piecz w temp. 170 stopni, aż się zarumienią z wierzchu. "



W mojej wersji zwykła mąka została zastąpiona mąką gryczaną. Ciasto ciężko było jakkolwiek rozwałkować (mimo dodania sporej ilości mąki, wciąż było lepkie). Kształt jest zupełnie przypadkowy. Szczerze? Myślałam, że już nic z tego nie będzie, ale po upieczeniu wyszły naprawdę ciekawe w smaku i kruchości ciasteczka.
Już myślę o ich małej modyfikacji.



Pozdrawiam!



8 komentarzy:

  1. szczerze nie słyszałam o tych ciastkach a oglądałam film:-) ciekawie wyglądają:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekłam, przepis jest cudowny, chlebek smakuje wyśmienicie . Sama ksiażka również jest bardzo ciekawa

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie myślałam, że kiedykolwiek w życiu zobaczę na to przepis, a zawsze zachodziłam w głowę jak to może smakować! :D Do wypróbowania, koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. wwygląda ekstra, chyba sama się pokuszę. co do książki, jaka to? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie! Na pewno pysznie smakuje. Ja nie mam piekarnika, ale już wysyłam przepis mamie! Spróbujemy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też nie mam piekarnia. był robiony w piecyku elektrycznym :)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.