niedziela, 3 marca 2013

Tarta ze szpinakiem, kurczakiem i pieczarkami

Dziś zamiast tradycyjnego niedzielnego rosołu, polecam Wam tartę z kurczakiem,szpinakiem i pieczarkami:)
To moja pierwsza w życiu tarta, do której przymierzałam się już od jakiegoś czasu. Przeważnie jednak zagniatanie wszelkiego rodzaju ciast bardzo mnie irytowało, co było idealnym powodem na przygotowanie zupełnie czegoś innego. Dziś postanowiłam to zmienić i to była dobra decyzja- tarta smakowała wyśmienicie!!

Przepis na małą formę:

CIASTO:
- ok. 50 g masła
- ok. 1 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżka wody
- jajko

FARSZ:
- ok. 150 g. szpinaku (ja kupuję w Lidlu, mrożony w kostce ze śmietaną- według mnie smakuje najlepiej)
- kilka pieczarek
- 2 plasterki sera żółtego
- 1 mozzarella 
- pierś z kurczaka (+ dodatkowo odrobina oleju do podsmażenia)
- jajko
- mała cebula
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do kurczaka lub dowolnie wybrane)

PRZYGOTOWANIE:
Masło najlepiej posiekać nożem i połączyć je z mąką. Dodać szczyptę soli, jajko i łyżkę wody. Wyrobić do uzyskania jednolitej "bryły". Włożyć do woreczka i odstawić na pół godziny do lodówki.
Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę (ja piekłam w naczyniu żaroodpornym, bo formy do pieczenia tart nie posiadam). Ponakuwać widelcem, aby zbytnio nie wyrosło i włożyć do rozgrzanego do 200 st.C piekarnika na ok 10 minut (do zarumienienia się).
W tym czasie pokroić cebulę i czosnek- zrumienić na patelni. Dodać szpinak i doprawić do smaku. 
Pieczarki zetrzeć na tarce, dodać pokrojony ser żółty i doprawić do smaku. 
Kurczaka pokroić w małe kawałki, przyprawić i podsmażyć.

Kiedy ciasto się przyrumieni wyciągamy je z piekarnika i nakładamy na nie szpinak, kurczaka i posypujemy farszem pieczarkowo- serowym. Całość zalewamy "rozbełtanym" jajkiem z odrobiną ulubionych przypraw. Wstawiamy do piekarnika. I pieczemy jeszcze ok.30 minut. Ok 10. minut przed zakończeniem pieczenia dodajemy pokrojoną mozzarellę.

Smacznego!






3 komentarze:

  1. czytasz w moich myślach, dzisiaj od rana szukałam przepisu na jakąś fajną tartę i znalazłam u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O! O! O! nawet z łososiem jest dobre ! To moje awaryjne danie zaraz po naleśnikach dla niespodziwanych gości !! do tego sos czosnkowy .... znakomicie również smakuje w cieście ;-)
    MONT

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.