Wprawdzie jesień powoli się kończy, ale apetyt na jesienne potrawy nie maleje..
Dziś krem z dyni :) Idealny w zimne dni. Genialnie rozgrzewa i rewelacyjnie smakuje! Koniecznie spróbujcie!
Co potrzebujemy?
- dynię średniej wielkości
- ziemniak
- imbir
- cebula
- czosnek
- mleczko kokosowe
- kostka rosołowa- warzywna
- cytryna lub pomarańcz
- pieprz świeżo mielony
- olej
Przygotowanie:
Do
garnka wlewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy pokrojoną cebulę,
czosnek- do zeszklenia. Dodajemy pokrojony miąższ z dyni (dynię
wydrążamy, pozbywamy się pestek, obieramy). Ziemniaka obieramy, kroimy w
plasterki i wrzucamy do garnka. Zalewamy wcześniej przygotowanym
rosołkiem warzywnym i gotujemy, tak długo, aż wszystko zmięknie (naszym
punktem odniesienia nich będzie ziemniak).
Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy
pieprzu i świeżo startego na tarce imbiru. Dodajemy niewielką ilość soku
z cytryny lub pomarańcza. Możemy doprawić zupę swoimi ulubionymi
przyprawami, jeśli jest zbyt jałowa. Całość miksujemy blenderem na krem.
Gotowe!!! Smacznego:)
Mmmmm.. ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam!!:)
UsuńEm ostatnio zrobił pyszny krem z dyni:)m.E
OdpowiedzUsuńmmmmniami, wygląda pysznie :) moja siostra też często robi zupę z dyni :)
OdpowiedzUsuńCzy to bita śmietana bita zdobi zupe?
OdpowiedzUsuńA tak w ogóle, to zupa absolutnie fantastyczna a jeszcze propozycja podanie- szał :)
Pzdr podmiejskie
W.
O tak, krem z dyni rządzi, a bita śmietana w tym wydaniu absolutnie obłędnie smakuje:)
UsuńPozdr.:)
Czy na wierzchu widzę bitą śmietankę? Jak to się komponuje?
OdpowiedzUsuńUwielbiam to połączenie:)
Usuńcudownie rozgrzewającą i smaczna zupa.:):)
OdpowiedzUsuńDokładnie!
UsuńSpróbuję! :-) Zrobiłam taką tylko bez pomarańczy i mleczka kokosowego i wyszła mi paskudna :-/ Ale teraz wiem co dodać, aby ją ulepszyć, dzięki! :-)
OdpowiedzUsuń