środa, 7 listopada 2012

praliny kokosowe w czekoladzie

Hej:)
Jak Wam mija wieczór? Mam nadzieję, że ok! Gdyby jednak było inaczej przychodzę do Was z małą porcją słodkości, która sprawdza się doskonale w ponure wieczory i radosne dni:)
Mowa o kokosowych pralinkach w ciemnej czekoladzie, oczywiście własnej roboty:)



Co potrzebujemy?
- tabliczkę białej czekolady 
- tabliczkę gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe
- ok. 100 ml. płynnej śmietany 30 %
- ok. 100g masła

A wykonanie jest niezmiernie proste:)
- białą czekoladę z dodatkiem śmietany i masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- dodajemy wiórki kokosowe, do uzyskania jednolitej masy
- z masy formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego)
- ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej gotowe kulki kokosowe
- całość wykładamy na papier do pieczenia (może być folia aluminiowa), posypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki na ok.1 h
- po wyciągnięciu z lodówki praliny układamy w papilotkach (najlepiej w ulubionym kolorze:))

Wyglądają uroczo i smakują wyśmienicie:) Smacznego!




10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. A jak smakują... Mój chłopak zjadł wszystkie na raz, myślałam, że nie zdążę zdjęć zrobić :))

      Usuń
  2. Kochanie masz to jak w banku,że je zrobie :))) ostatnio jestem na etapie pieczenia różnych ciasteczek zbożowych... a na te pralinki aż mi slinka cieknie :) POZDRAWIAM!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mmmmmm, ciasteczka też uwielbiam, ale brak mi dobrego piekarnika:/ Wypróbuj koniecznie Iwcia! Szybkie, proste i obłędnie smakują :) Pozdrowionka:)

      Usuń
  3. Wyglądają wyśmienicie- w weekend spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmmmmm, ale mi ochoty narobiłas na nie ! <3
    Zapraszam na nowy post :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam!!! Wystąpił jeden problemik- czekolada nie chciała mi się rozpuścić i to dwa razy! :/ Wrrr... W końcu po prostu ułożyłam po kropelce na każdej z pralinek i tak wsadziłam do lodówki :) Zobaczymy jakie wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej to co to za czekolada??? Pewnie i tak będą przepyszne, nawet po drobnej modyfikacji:) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.