sobota, 14 czerwca 2014

jak zrobić szybko pyszny obiad (idealny w letnie, gorace dni) i zyskać przy tym czas dla siebie

Gdy na dworze temperatura siega powyzej 30 kresek wlaczanie kuchenki w okolo 30-metrowej kawalerce na poddaszu, to pomysl z kategorii tych idiotycznych (uwierzcie mi na slowo). 

Cos jednak jesc trzeba, mimo upalow za oknem (ktorych zyczylabym sobie jak najdluzej), a najlepiej jesli to cos, choc troche przypomina obiad. 

Gotowanie czegokolwiek, stanie przy kuchence i mieszanie w garach w goracy dzien na starcie jednak odpada. Nie mam wtedy checi na pichcenie czegokolwiek, a czas ten wole przeznaczyc na sloneczne kapiele ;) 
Chce zjesc i miec z glowy. Musi wiec byc smacznie, ale jednoczesnie pozywnie i zdrowo.

Najbardziej w takich momentach cenie sobie szybkie, bezproblemowe rozwiazania... i wtedy wlasnie w ruch idzie parowar. 

To genialne urzadzenie, dzieki ktoremu  mam czas dla siebie, bo wszystko samo sie robi ;)


Gdy kanapki nie wchodza w gre, a mieso tez odpada, nic nie sprawdza sie lepiej niz warzywa na parze. Z dodatkiem masla, przypraw i swiezych aromatycznych ziol tworza idealne zestawienie, ktore genialnie pasuje w takie dni jak mamy obecnie za oknem.


1. Szparagi w pomaranczach


2. Cukinia, brokul, brukselka w towrzystwie cebuli, czosnku, swiezej bazylii i ziol prowansalskich


3. Ziemniaki (talarki) z marchewka, cebula, czosnkiem z dodatkiem ziol i grubo zmielonego pieprzu.



Pycha! I samo sie robi ;)



6 komentarzy:

  1. Ale mi narobiłaś chęci na cukinie i szparagi. Pychota ;)
    U nas niestety od wczoraj ochłodzenie. Pisząc ten komentarz słyszę jak grad wali o szyby :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uuuu nie zazdroszcze.. U mnie piekne slonko, ale juz od jutra maja pojawic sie deszcze i ochlodzenie.. pozdrawiam ;)

      Usuń
  2. Wlasnie dzisiaj przydaloby mi sie takie rozwiazanie na obiad, niestety nie mam porowara ale juz od jakiegos czasu zastanawiam sie nad kupnem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parowar to swietna sprawa! Wszystko robi sie niemalze samo i w dodatku jest takie zdrowe.. :)

      Usuń
  3. Wszystko fajnie ale kurcze albo ja nie umiem gotować na parowarze albo coś mam ze swoim nie tak, gdyż moje warzywa gotują się mega długo i są ciągle twarde. Co nie zmienia faktu, że uwielbia jedzenie przygotowane za pomocą PAROWARA :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie tez sie dlugo gotuja. Parowary maja to do siebie, ze potrzeba troche wiecej czasu na to, aby wszystko bylo miekkie, ale przynajmniej nie trzeba mieszac ;)

      Usuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.