środa, 28 września 2011

Słodka ambrozja

Heej:)

Dziś mam dla Was mnóstwo słodyczy!!! Udostępnię Wam przepis na coś wspaniałego...Na pewno zadowoli Wasze podniebienia :) Musicie koniecznie spróbować. Przepis jest dość prosty, więc mam nadzieję, że dacie sobie radę :)


Beyerische Creme- Krem Bawarski

Przepis na 6 porcji:
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 5 żółtek
  • 120 g cukru
  • 250 ml śmietany do ubicia
  • kostki lodu
Przygotowanie:

Żelatynę należy namoczyć w małej ilości zimnej wody. Zagotować mleko w rondlu, żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, dodać do nich ekstrakt waniliowy i wymieszać.
Zagotowane mleko powoli wlać do ubitych żółtek (ciągle mieszając). Przelać całość do rondla- podgrzewać na wolnym ogniu, aż masa się zagrzeje. Nie wolno dopuścić do zagotowania!!! Ogrzaną masę zdjąć z ognia, dodać napęczniałą żelatynę i rozpuścić ją (ciągle mieszając).
Rondel wstawić do miski z zimną wodą i lodem, ochłodzić masę ( mieszając). Gdy krem zacznie się ścinać wymieszać go delikatnie z ubitą śmietaną.
Możecie przygotować 6 miseczek opłukanych zimną wodą i  wlać do nich krem, albo całość przelać do dużej szklanej miski. Schładzać w lodówce 3-6 godzin. Deser można podawać z truskawkami, sosem truskawkowym, bitą śmietaną i sosem czekoladowym.
 Mam nadzieję, że przepis jest zrozumiały. Smacznego!!!! 

Bayerische Creme


Poniżej możecie również zobaczyć jeszcze 2 inne desery przygotowane przez Ema.


Strudel jabłkowy z gałką lodów waniliowych i bitą śmietaną.

Lodowa Mysz :)

1 komentarz:

  1. Dzięki za odwiedziny:)
    Zapraszam do obserwowania:)
    Ja obserwuję :*


    http://beautifulgirlandfashion.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.