niedziela, 13 kwietnia 2014

lekki deser czekoladowy z kaszy jaglanej

Witajcie Kochani!
Od kilku dni korzystam z niemieckiej klawiatury i musze przyznac, ze nie bardzo ogarniam brak polskich liter. Myslalam, ze jakos bede Wam wklejac te wszystkie Ą i Ę oraz inne ogonki, ale uwierzcie mi, ze jest to czynnosc wymagajaca sporej ilosci czasu, ktorego niestety nie mam.

Moze kiedys nawet uda mi sie jakos temu zaradzic, ale obecnie musi pozostac tak jak jest. 

Dzis przepis na czekoladowe co nieco z kaszy jaglanej, na ktory natknelam sie jakis czas temu w intenecie. Postanowilam koniecznie go wyprobowac.



Skladniki:
  • szklanka mleka
  • brazowy cukier (opcjonalnie moze byc bialy), okolo 2 lyzek
  • 2 lyzki kakao
  • kasza jaglana, okolo 4 lyzek
  • * kawalki gorzkiej czekolady
  • * owoce


Mleko z dodatkiem kakao i cukru podgrzewamy (dokladnie mieszajac).
Kasze mielimy w mlynku do kawy i stopniowo dodajemy do mleka. Czekajac az zacznie stopniowo peczniec, kontrolujemy by nic nie przywarlo do garnka.
Gotowa mase przelewamy do foremek (mozemy wrzucic kawalki gorzkiej czekolady) i czekamy, az wystygnie (dodatkowo mozemy schlodzic w lodowce. Wedlug mnie schlodzona wersja smakuje jeszcze lepiej). Ja uzylam moich silikonowych foremek do muffinek. 

Podajemy z owocami, syropem daktylowym i sokiem malinowym lub z czym tylko mamy ochote:)


Znacie jeszcze jakies ciekawe przepisy z wykorzystaniem kaszy jaglanej? Jesli tak, koniecznie sie nimi podzielcie. Chetnie wyprubuje cos sprawdzonego.

Pozdrawiam Was goraco!


4 komentarze:

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.