środa, 7 listopada 2012

praliny kokosowe w czekoladzie

Hej:)
Jak Wam mija wieczór? Mam nadzieję, że ok! Gdyby jednak było inaczej przychodzę do Was z małą porcją słodkości, która sprawdza się doskonale w ponure wieczory i radosne dni:)
Mowa o kokosowych pralinkach w ciemnej czekoladzie, oczywiście własnej roboty:)



Co potrzebujemy?
- tabliczkę białej czekolady 
- tabliczkę gorzkiej czekolady
- wiórki kokosowe
- ok. 100 ml. płynnej śmietany 30 %
- ok. 100g masła

A wykonanie jest niezmiernie proste:)
- białą czekoladę z dodatkiem śmietany i masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej
- dodajemy wiórki kokosowe, do uzyskania jednolitej masy
- z masy formujemy kulki (wielkości orzecha włoskiego)
- ciemną czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej gotowe kulki kokosowe
- całość wykładamy na papier do pieczenia (może być folia aluminiowa), posypujemy delikatnie wiórkami kokosowymi i wstawiam do lodówki na ok.1 h
- po wyciągnięciu z lodówki praliny układamy w papilotkach (najlepiej w ulubionym kolorze:))

Wyglądają uroczo i smakują wyśmienicie:) Smacznego!




poniedziałek, 5 listopada 2012

aparatura

Hej Kochani:)
Na nikogo się nie obraziłam i o nikim nie zapomniałam. Jestem z powrotem, więc się wytłumaczę. Czasem trafia się ciąg zdarzeń, który można określić mianem: rób to, co w danej chwili najważniejsze, a rezultaty przyjdą później! Poczyniłam więc swą powinność i dołączyłam do grona "aparatek". W chwili obecnej jestem na etapie "jem przez słomkę". Szczęśliwie czekam na odejście bólu, który ortodontka obiecała pożegnać już w tydzień po zadrutowaniu:) Póki co, nie wyobrażam sobie zażywania jedzenia w innej formie niż płynnej.., a widok grilla na zębach wciąż wydaje mi się dość zaskakujący, hehe:) Ponadto jestem pozbawiona radości związanej ze spożywaniem pokarmów (a to zupełnie nie w moim stylu!!), którą próbuję odzyskać dzięki przyjmowaniu jogurtów mocno schłodzonych....Taka codzienność w innym wydaniu.

Rezultaty widoczne jeszcze przed trzydziestką, więc warto!!! :)



Mam nadzieję, że u Was wszystko ok!