poniedziałek, 7 listopada 2016

KUCHNIA: Pancakes dla alergika

Tak sie zlozylo, ze moj synek ma alergie pokarmowa. Jego organizm nie toleruje przetworow mleka krowiego oraz bialka kurzego. W zwiazku z tym wciaz szukam nowych rozwiazan, ktore byc moze mu podpasuja, oczywiscie z wyeliminowaniem zakazanych produktow. Sprawa nie jest prosta, bo L. do tego jest mega wybrednym zywnosciowo maluchem. Przewaznie wcale nie ma ochoty czegokolwiek probowac. Je raczej sprawdzone rzeczy, a do nowosci podchodzi sceptyczie.  Baaardzo sceptycznie. Zamyka oczy i wlacza odruch wymiotny. W rezultacie musze sama zjesc to co przygotowalam.

Coz, taki juz jest. Mam nadzieje, ze z czasem mu to minie, wiec probuje dalej....

I tak dzisiaj PANKEJKI bez dodatku mleka krowiego i jajek

Skladniki:
- 1 szklanka maki
- 2 lyzki brazowego cukru ( jesli robicie dla malego alergika, ktory nie zna cukru mozecie ten skadnik pominac lub zastapic go czyms innym)
- 1 lyzeczka sody
- szczypta soli
- 1 rozgnieciony banan
- 1 szklanka mleka ryzowego
- 1 lyzka oleju
- 2 lyzki otrebow (ja mam zrobiona mieszanke pszennych i zytnich)
* olej kokosowy

  • Wszystkie suche skladniki wymieszac ze soba w misce
  • Pozostale skladniki (mokre)- banan, olej, mleko wymieszac w drugiej misce
  • Calosc ze soba polaczyc, dodajac mokre skladniki do suchych. Dokladnie wymieszac tak, aby uzyskac jednolita mase. 
  • Smazyc na suchej patelni lub odrobinie *oleju kokosowego
  • W przypadku "muszek owocowek" podawac z ulubionymi owocami ;)




Smacznego!

A.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za pozostawiony ślad, każdy Twój komentarz jest niezwykle cenny:)
Anonimowi, proszę się podpisywać.